Παρασκευή, 16 Μαΐου 2014

Πλανητικά σύμβολα και η σημασία τους

Ο κύκλος, ο οποίος θεωρείται το τελειότερο γεωμετρικό σχήμα, αντιπροσωπεύει το Αγνό Πνεύμα.
Το ημικύκλιο είναι το σύμβολο της Ψυχής. 
Η κάθετη γραμμή συμβολίζει το Νου.
Η οριζόντια γραμμή συμβολίζει το σώμα.
Όταν ο νους και το σώμα βρίσκονται σε ισορροπία, τότε σχηματίζεται ο Σταυρός.

Το σύμβολο του Ήλιου αντιπροσωπεύει το Αγνό Πνεύμα το οποίο εμπεριέχει την τελεία της συνειδητότητας στο κέντρο του.

Το σύμβολο της Σελήνης αντιπροσωπεύει την Αγνή Ψυχή, η οποία "κοιτάζει" προς το παρελθόν.
Η Γη είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε και υλοποιείται κάθε μας ενσάρκωση. Στο κέντρο βρίσκεται ο Σταυρός που πλαισιώνεται απ'τον κύκλο του Πνεύματος, ο οποίος περιέχει μέσα του κάθε μορφή ζωής.

Ο Ερμής περιλαμβάνει όλα τα σύμβολα, εκφράζοντας τη δυνητική ολοκλήρωση του πνεύματος, της ψυχής και της ύλης σε μια ενιαία ενότητα -καθώς επίσης και τη σύνθεση των υπολοίπων πλανητών αλλά και τις μεταξύ τους σχέσεις. Η ψυχή -το στοιχείο που διαμεσολαβεί και συνδέει τα υπόλοιπα- βρίσκεται σε εξυψωμένη θέση κάτω απ'το πνεύμα και πάνω απ'την ύλη.


Ο Άρης και η Αφροδίτη συμβολίζουν τη φυσική εκδήλωση της αρσενικής και της θηλυκής πολικότητας στον κόσμο. Αρχικά, το σύμβολο του Άρη ήταν ο Σταυρός της Ύλης πάνω απ'τον Κύκλο του Πνεύματος. Ως εκ τούτου, το ένα σύμβολο συμπληρώνει το άλλο, καθώς η μεν Αφροδίτη υποδεικνύει την επικράτηση του πνεύματος έναντι της ύλης, ο δε Άρης την επικράτηση της ύλης έναντι του πνεύματος. Και στις δύο περιπτώσεις το σύμβολο της Ψυχής είναι παρόν.


Τα σύμβολα του Δία και του Κρόνου αφορούν τη σχέση μεταξύ της ψυχής και του σώματος. 

Με τον Δία, η ψυχή εξυψώνεται έναντι της ύλης, υποδηλώνοντας πόσο σημαντικό είναι να βρει κανείς μια ουσιαστική σύνδεση (ψυχή), "κάτι για το οποίο να ζεις" στον υλικό κόσμο. Ο Δίας απελευθερώνει την ψυχή απ'την κυριαρχία της ύλης.
Με τον Κρόνο, ο σταυρός της ύλης εξυψώνεται έναντι της ψυχής, υποδηλώνοντας ότι οι λαχτάρες και οι επιθυμίες της ψυχής πρέπει να λάβουν σχήμα και μορφή δια μέσου των περιορισμών της ύπαρξης στο χρόνο και το χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου