Τρίτη, 20 Μαΐου 2014

Ο Μεγάλος Αγιασμός των Φώτων

Ο Μεγάλος Αγιασμός προήλθε από το νερό του Βαπτίσματος. Οι Χριστιανοί, βλέποντας τις θαυματουργικές του ιδιότητες, έπαιρναν από το αγιασμένο αυτό νερό,  ράντιζαν τα υπάρχοντά τους και το κρατούσαν στο σπίτι τους σαν «ευλογία». Τούτο όλως ιδιαιτέρως γινόταν ανήμερα των Θεοφανείων. 

Ανήμερα των Φώτων παίρνουμε τον Μεγάλο Αγιασμό και τον φυλάμε σπίτι μας. Είναι πολύ ισχυρός ενάντια στη μαγεία και γι’αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα λυσίματα. Η δύναμή του είναι εξαιρετική –καταπολεμά κάθε είδους μαγεία, κατάρα, γλωσσοφαγιά και πνεύματα.Αυτός ο αγιασμός δεν σκορπίζεται μέσα στο σπίτι γιατί όπως έλεγαν οι παλιές «είναι κακό σημάδι να δρασκελίσεις των αγιασμό των Φώτων».
Όταν κάποιες σπάνιες φορές το λύσιμο απαιτούσε να σκορπιστεί στο σπίτι , η μάγισσα πρόσεχε πολύ να μην περάσει από πάνω του πριν στεγνώσει.

Την παραμονή των Φώτων παίρνουμε τον μικρό Αγιασμό με τον οποίο ραντίζουμε το σπίτι με ένα κλωνάρι απήγανο για να διώξουμε το κακό ενώ με ένα κλωνάρι βασιλικού ραντίζουμε το μαγαζί ή τον χώρο εργασίας μας για να προσκαλέσουμε πελάτες και χρήματα. Καθώς ραντίζουμε λέμε:


Επεφάνης σήμερον την οικουμένη

και το Φως Σου, Κύριε, εσημειώθη εφ΄ημάς
εν επιγνώσει υμνούντας Σε.
Ηλθες, εφάνης, το Φως το απρόσιτο.

Συνήθως στα λυσίματα ράντιζαν με τον Μεγάλο Αγιασμό αγνά μελισσοκέρια και τα έκαιγαν διαβάζοντας προσευχές και ψαλμούς για λύσιμο μαγείας.

Επίσης ράντιζαν ένα φορεμένο ρούχο ή εσώρουχο του «μαγεμένου» και το περνούσαν από λιβάνι λυσίματος και εξαγνισμού για να διώξουν τα μάγια απ’το άτομο. Παράλληλα ο «μαγεμένος» έπινε κάθε πρωί νηστικός μερικές γουλιές απ’τον Αγιασμό, και αμέσως μετά διάβαζε προσευχές, για 40 συνεχόμενες μέρες, ενώ νήστευε το τυρί και το κρέας. Μετά το πέρας των ημερών πήγαινε για εξομολόγηση και λάμβανε τη Θεία Κοινωνία.

Ανήμερα των Φώτων είναι ιδανική μέρα για να πετάξουμε στη θάλασσα τα δεσίματα που έχουμε βρει και για να μαζέψουμε τα σαράντα κύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου