Σάββατο, 17 Μαΐου 2014

Το αμίλητο νερό

Το «αμίλητο» νερό ήταν ένα σημαντικό μαγικό συστατικό, που οι μάγισσες χρησιμοποιούσαν συχνά σε ξόρκια και δεσίματα. Αυτό ήταν νερό μαζεμένο από τρεις βρύσες, τρεις πηγές ή τρεις λίμνες. 

Λεγόταν «αμίλητο» γιατί οι μάγισσες έπρεπε να το μαζέψουν και να το μεταφέρουν στο σπίτι χωρίς να μιλήσουν καθόλου και χωρίς να ανταλλάξουν κουβέντες με κανέναν. Γι' αυτό το μάζευαν νύχτα, για να μην ανταμώσουν κανέναν στον δρόμο τους.

Το «αμίλητο» νερό μπορούσε να μαζευτεί οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου, αρκεί να ήταν νύχτα. Ιδιαίτερης δύναμης όμως θεωρούσαν το νερό που μαζευόταν την πρώτη μέρα του χρόνου.

Το βράδυ της πρωτοχρονιάς η μάγισσα μάζευε το «αμίλητο» νερό και το έφερνε σπίτι της. Δίπλα σε κάθε πηγή και κάθε βρύση από όπου έπαιρνε νερό, άφηνε και μια χούφτα ζάχαρη, δώρο για τις Μοίρες. Την πρώτη νύχτα του χρόνου οι παλιές πίστευαν πως οι Μοίρες βγαίνουν για να μοιράσουν στους ανθρώπους τις τύχες της νέας χρονιάς. Οι Μοίρες κάθονταν δίπλα στις πηγές για να ξαποστάσουν, να πλυθούν και να πιουν νερό. Γι' αυτό, τους άφηναν δώρο ζάχαρη ή γλυκίσματα για να «ζαχαρώσουν» την τύχη τους για τον καινούριο χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου