Δευτέρα, 19 Μαΐου 2014

Άγιος Εξπεδίτης

Saint Expedite (απ’το λατινικό ρήμα expedio = απελευθερώνω, λυτρώνω)

Ο Άγιος Εξπεδίτης ή Λυτρωτής, είναι ο προστάτης όσων ελπίζουν για μια γρήγορη λύση στο πρόβλημά τους, όσων εύχονται να αποφύγουν και να δώσουν τέλος στις αναβολές, και όσων γενικά επιθυμούν οικονομική επιτυχία. Επίσης είναι ο προστάτης Άγιος για τους καταστηματάρχες, τους ναύτες, τους εμπόρους, τους εξεταζόμενους και τους μαθητές. Τη βοήθειά του επίσης αναζητούν όσοι θέλουν να αποβάλουν την αναβλητικότητα ως ένα αρνητικό στοιχείο του χαρακτήρα τους.

Η μνήμη του εορτάζεται στις 19 Απριλίου.

Είναι ευρέως αμφισβητήσιμο το αν ο Άγιος πράγματι υπήρξε. Σύμφωνα με ένα θρύλο, ήταν Ρωμαίος Εκατόνταρχος στην Αρμενία, ο οποίος έγινε Χριστιανός και αποκεφαλίστηκε στη δίωξη του Διοκλητιανού το 303. Την ημέρα που αποφάσισε να γίνει Χριστιανός, ο Σατανάς πήρε τη μορφή ενός κορακιού (ή φιδιού, σύμφωνα με μια άλλη παραλλαγή του θρύλου) και του είπε να αναβάλει τον προσηλυτισμό του για την επόμενη μέρα. Όμως ο Εξπεδίτης πάτησε το πουλί και το σκότωσε, δηλώνοντας δυνατά: Θα γίνω Χριστιανός ΣΗΜΕΡΑ!Συνήθως απεικονίζεται ως ένας νεαρός Ρωμαίος Εκατόνταρχος, που κρατάει ψηλά ένα σταυρό με πάνω του γραμμένη τη λέξη HODIE (=σήμερα, στα λατινικά) και πατάει ένα κοράκι με το δεξί του πόδι. Από το στόμα του κορακιού που πεθαίνει βγαίνει μια κορδέλα και γραμμένη πάνω τη λέξη CRAS (=αύριο, στα λατινικά). Με αυτόν τον τρόπο ο Άγιος καταστρέφει ένα αβέβαιο μέλλον για χάρη ενός ξεκάθαρου παρόντος.

Υπάρχει ένα χαριτωμένο λογοπαίγνιο, στο όποιο το κοράκι φωνάζει: CRAS CRAS CRAS, η ηχομιμητική απόδοση της κραυγής του κορακιού από τους Ρωμαίους (το ΚΡΑ ΚΡΑ που λέμε στα Ελληνικά). Επομένως έχει επικρατήσει να λένε για τα κοράκια και τις κουρούνες ότι φωνάζουν πάντα «αύριο, αύριο, αύριο». Ο Άγιος Εξπεδίτης, με το να πατάει το κοράκι, καταστρέφει τη φαυλότητα της αναβολής (στα Αγγλικά αναβολή= proCRAStination, λατινογενής λέξη).

Την περίοδο που τα Λατινικά ήταν κοινή γλώσσα, ο Άγιος Εξπεδίτης εξυπηρετούσε ως μια μνημονική ενίσχυση στο να εξορκίζει τους ανθρώπους να προσηλυτίζονται στο Χριστιανισμό. Οι ιερείς υπεδείκνυαν την εικόνα του Αγίου με το σταυρό και το κοράκι, προειδοποιώντας τους Παγανιστές να μην αναβάλουν για αύριο τη θρησκευτική τους μεταστροφή, η όποια ήταν δυνατό να επιτευχτεί σήμερα, επειδή ίσως να μη ζούσαν την άλλη μέρα και έτσι θα πέθαιναν ανεξομολόγητοι.

Ο Άγιος Εξπεδίτης είναι γνωστός στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και τη Λατινική Αμερική. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τιμάται σε μεγάλο βαθμό στη Νέα Ορλεάνη, στην οποία έφτασε μέσω της Ισπανίας (οι περισσότεροι θεωρούν τη Νέα Ορλεάνη Γαλλική, όμως για 40 χρόνια, από το 1763 έως το 1803 υπήρξε αποικία της Ισπανίας).

Υπάρχει μια παλιά, χιουμοριστική, απόκρυφη ιστορία για την άφιξη του Αγίου Εξπεδίτη στη Νέα Ορλεάνη, η οποία αναφέρει πως όταν ανεφοδίαζαν το παρεκκλήσι της Παναγίας της Γουαδελούπης, οι ιερείς έστειλαν στην Ισπανία ένα μεγάλο και όμορφο άγαλμα της Παρθένου, και πολλούς μήνες αργότερα, μέσω πλοίου, παρέλαβαν δυο κιβώτια αντί για ένα. Άνοιξαν το πρώτο που περιείχε το άγαλμα της Παναγίας, το οποίο είχαν επιφορτιστεί, έπειτα στράφηκαν στο απροσδόκητο δεύτερο κιβώτιο, το οποίο έγραφε απ’ εξω μόνο τη λέξη EXPEDITE. Το άνοιξαν και βρήκαν το άγαλμα ενός Ρωμαίου Εκατόνταρχου. Μέσα στην άγνοιά τους, παρανόησαν τις οδηγίες του φορτίου, EXPEDITE = ΕΠΙΣΠΕΥΣΤΕ (ενν. ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΟΡΤΙΟ, προστακτική) με το όνομα του Αγίου.
Η ιστορία αυτή είναι αστεία και θαυματουργή ταυτόχρονα, όμως δεν είναι ο πραγματικός απολογισμός της προέλευσης της εικόνας του Αγίου Εξπεδίτη, επειδή είναι δυνατόν να βρεθεί και σε άλλα μέρη στη Νέα Ορλεάνη, και επιπλέον δεν υπήρχε λόγος να σκεφτεί κανείς ότι οι γλύπτες στην Ισπανία θα δημιουργούσαν μια τέτοια μορφή εάν δεν τους είχε ζητηθεί. Είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι, όπως ακριβώς και με τη λέξη CRAS, ο Άγιος Εξπεδίτης σχετίζεται με τα λογοπαίγνια.

Τα κεριά που καίμε για τον Άγιο είναι συνήθως κόκκινα. Καλή ημέρα για να του αφιερώσουμε ένα κερί είναι η Τέταρτη, ημέρα Ερμή, του αγγελιαφόρου θεού των αρχαίων Ελλήνων και των Ρωμαίων. Στην ουσία, ο Άγιος Εξπεδίτης δεν έχει συσχετιστεί μόνο με αυτήν την αρχαία θεότητα, άλλα και με τον υδράργυρο (στοιχειακό υγρό του Ερμή), καθώς επίσης με Αφρό –Καραϊβικές πνευματικές οντότητες (τα ονομαζόμενα Loa ή Lwa): Elegua, Πατέρας Legba, Βαρώνος Samedi, Bonsu και ούτω καθεξής, που είναι οι αγγελιαφόροι και οι «κατεργάρηδες» στο πάνθεο της θρησκείας Βουντού.

Μόλις ο Άγιος πραγματοποιήσει την ευχή σου, πρέπει να αφήσεις δίπλα στην εικόνα, την ιερή κάρτα ή το άγαλμα του κίτρινα και κόκκινα λουλούδια σαν δώρο, και ένα κομμάτι κέικ. Λέγεται επίσης ότι δεν πρέπει να ζητήσεις τη βοήθειά του αν δεν έχεις προετοιμαστεί να του αποδώσεις τον «φόρο τιμής», αφού σε βοηθήσει. Αν δεν τον ευχαριστήσεις, θα πάρει πίσω τα καλά που σου έχει δώσει, και πολλά περισσότερα. Αυτή η αντίληψη συμφωνεί με την τοποθέτηση του Αγίου κατ’ αναλογία με τον τρόπο συμπεριφοράς των διαφόρων Αφρικανικών θεοτήτων, και δε συμβαδίζει με τις διδασκαλίες της Καθολικής και Ορθόδοξης Εκκλησιάς σχετικά με τη μεσολάβηση των Αγίων.

Καλό είναι, τέλος, να διαδίδεις το όνομα του Αγίου, δημοσιεύοντας τον τρόπο με τον οποίο σε βοήθησε σε κάποιο έντυπο, στο διαδίκτυο, ακόμα λέγοντας το και σε κάποιον άλλον, μια παράδοση που συχνά σχετίζεται με τον Άγιο Ιούδα τον Θαδδαίο.

Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΒΩΜΟΥ

Η διάταξη του Βωμού του Αγίου Εξπεδίτη πρέπει να είναι σε τριγωνικό σχήμα. Χρησιμοποίησε κόκκινα κεριά, εκτός αν ζητήσεις χρήματα οπότε θα βάλεις πράσινα κεριά.

Το κερί λοιπόν θα είναι η μία κορυφή του τριγώνου και θα το βάλεις στο πίσω μέρος του Βωμού. Μπροστά και αριστερά, θα βάλεις ένα ποτήρι με νερό, ενώ δεξιά θα βάλεις την εικόνα του ή το άγαλμά του.

-------------κερί--------------
ποτήρι-----------------εικόνα

Να θυμάσαι ότι:
είναι καλό να έχεις έναν μόνιμο Βωμό αφιερωμένο στον Άγιο.
●να του ζητάς ένα πράγμα κάθε φορά.
●μην ξεχάσεις να του δώσεις την προσφορά σου αφότου σε βοηθήσει, καθώς και να τον ευχαριστήσεις δημόσια.

3 σχόλια:

  1. αυτος ο αγιος κανει θαυματα .παντα μου κανει οτι του ζητησω ποτε δεν αργησε πανω απο μια ημερα σ ευχαριστω αγιε Ελπεδιτη !!!!!μεγαλη η χαρη του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άγιε Εξπεδιτη σε ευχαριστώ για την απλόχερη βοήθεια σου, σε ευγνωμονώ αιώνια! Ένιωσα και νιώθω με ταπεινότητα τη φώτιση που μου δίνεις στη δύσκολη εργασία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άγιε μου Εξπεδιτη σε ευχαριστώ και σε ευγνωμονώ αιώνια για την υπερπολυτιμη βοήθεια σου στη δύσκολη εργασία μου και σε τόσο σύντομο διάστημα! Μεγάλη η χάρη σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή