Σάββατο, 17 Μαΐου 2014

Μαστίχα Χίου

H Μαστίχα Χίου είναι η φυσική ρητίνη που βγαίνει από τον κορμό και τα κλαδιά του σχίνου (Pistacia Lentiscus var. Chia). Η έκκριση αυτή προκαλείται με χάραγμα του σχίνου από αιχμηρό εργαλείο. Η Μαστίχα εμφανίζεται σαν δάκρυ στα χαραγμένα σημεία και ρέει κατά σταγόνες στο χώμα. Κατά την έκκρισή της έχει τη μορφή κολλώδους και διαυγούς υγρού για να στερεοποιηθεί σε ακανόνιστα σχήματα μετά την πάροδο 15-20 ημερών. Η μορφή της, αφού στερεοποιηθεί, είναι κρυσταλλική και η αρχική της γεύση είναι μάλλον πικρή, για να φύγει σύντομα, αφήνοντας ένα ιδιαίτερο άρωμα που της προσδίδει μοναδικότητα.

Με μαστίχα και λάδι οι μάγισσες της Ανατολής παρασκεύαζαν ένα έλαιο το οποίο συγκέντρωνε όλες τις ιαματικές ιδιότητες της μαστίχας. Είχε το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι μπορούσε να αλειφθεί στην προβληματική περιοχή του σώματος και να το ανακουφίσει. Επίσης, το χρησιμοποιούσαν και σαν καλλυντικό λόγω της ιδιότητάς του να προσδίδει φωτεινότητα στο πρόσωπο.


Στη μαγεία τη χρησιμοποιούσαν ως θυμίαμα σε λυσίματα, επίσης μαζί με κάντιο λευκό και περιστερόσκονη έφτιαχναν ερωτικό θυμίαμα για να προκαλέσουν τον έρωτα σε κάποιο πρόσωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου