Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014

24/06: ημέρα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή

Στις 24 Ιουνίου είναι η μέρα που γιορτάζει ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής, επικαλούμενος και Ιωάννης ο Πρόδρομος αφού θεωρείται ότι με την διδασκαλία του προετοίμασε τον κόσμο να υποδεχθεί τον Ιησού, εξ ου και ο χαρακτηρισμός "Πρόδρομος".

Στη μαγεία και ιδιαίτερα στη Hoodoo, η μέρα αυτή και η παραμονή της (23 και 24/6) θεωρείται από τις πιο δυνατές για ξόρκια, είτε για καλό είτε για κακό.

Υπάρχει μια παράδοση για το νερό του Αγίου Ιωάννη: στις 24 του μήνα μαζεύουμε νερό από ένα ποτάμι μέσα σ'ένα μπουκάλι καθώς προσευχόμαστε (μπορούμε να λέμε το Πάτερ Ημών). Το φυλάμε στο σπίτι μας και το τοποθετούμε έτσι ώστε το στόμιο του μπουκαλιού να "κοιτάζει" την πόρτα. Το νερό αυτό μας προστατεύει απ΄τα μπλεξίματα με το νόμο, φοροεισπράκτορες και κάθε είδους "εχθρό".

Γι'αυτό και μπορούμε να προσευχηθούμε στον Άγιο Ιωάννη να μας προστατεύει από εχθρούς, αστυνομία και εισπράκτορες κάθε είδους.

Αν έρθει κάποιος ανεπιθύμητος στο σπίτι μας και δεν θέλουμε να ξανάρθει κάνουμε το εξής: σπρώχνουμε το μπουκάλι με το νερό, με τα πόδια (το κλωτσάμε δηλαδή) μέχρι την πόρτα, και από εκεί το ξαναγυρνάμε (πάλι με τα πόδια) στην αρχική του θέση.

Μετά από ένα χρόνο πρέπει να χύσουμε το νερό και να το ξαναγεμίσουμε την ίδια μέρα αν θέλουμε.

***πάντως είναι περίεργο που η Εκκλησία διάλεξε αυτή τη μέρα για να τον γιορτάζουμε (της γέννησής του), και όχι στις 29 Αυγούστου όπου και πέθανε.
Προφανώς ήθελε να συγκαλύψει την αντίστοιχη παγανιστική γιορτή που γίνεται στις 24/6, τότε μαζεύουν το "φυτό του Αγίου Ιωάννη" (saint John's wort) το οποίο λένε ότι προσφέρει μεγάλη προστασία ενάντια στο κακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου