Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014

Το βοτάνι του Αγίου Ιωάννη (st. John's wort)

Πρόκειται για το γνωστό σε όλους βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο ή υπερικό.

Γνωστό από την αρχαιότητα ως υπερεικόν, η επικρατέστερη εκδοχή για την ετυμολογία του ονόματός του είναι ότι προέρχεται απ'το υπέρ + εικόν, δηλαδή ότι βρίσκεται πάνω απ΄τα φαντάσματα και τους δαίμονες.
Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα το συσχέτιζαν άμεσα με τη μαγεία: πίστευαν ότι απομάκρυνε του δαίμονες και τις μάγισσες, προστάτευε από τους κεραυνούς αλλά και απ'το κακό μάτι. Όταν αποτύγχανε μια προσπάθεια εξορκισμού, έβαζαν μερικά φύλλα υπερικού κάτω απ'τα ρούχα του δαιμονισμένου και σκόρπιζαν μερικά μέσα στο σπίτι του για να κρατήσει μακριά τους δαίμονες. 
Το χρησιμοποιούσαν οι μάγισσες για να προστατευτούν απ΄τα κακά πνεύματα, για να εξασφαλίσουν υγεία και ευτυχία αλλά και να αποκτήσουν σωματική δύναμη.

Η παράδοση λέει πως το βοτάνι πρέπει να μαζευτεί πριν την ανατολή του Ήλιου, κατά προτίμηση «...όταν η απαστράπτουσα ομορφιά της πρωινής δροσιάς κείτεται πάνω του, όπως το σάλιο από ένα υγρό παθιασμένο φιλί».  

Λένε πως αν κάποιος μαζέψει το βοτάνι την ημέρα του θερινού ηλιοστασίου και το φορέσει, θα είναι προστατευμένος από πυρετό και γρίπη για όλο το χρόνο. Επίσης λένε ότι αν κόψει το βοτάνι στο θερινό ηλιοστάσιο, θα γίνει αόρατος αλλά και θα αποκτήσει την ικανότητα να προσελκύσει το αντικείμενο του έρωτά του.

Γενικά το βαλσαμόχορτο χρησιμοποιείται για προστασία από μαγεία, δαίμονες και κακό μάτι, αλλά και για υγεία και ευλογία. Για τον ίδιο σκοπό χρησιμοποιείται και το βαλσαμόλαδο, με το οποίο μπορούμε να ντύσουμε λευκά κεριά για προστασία, να το αλείψουμε στο σώμα μας ή να το χρησιμοποιήσουμε ως βάση για έλαια προστασίας και ευλογίας.


●μπορούμε να κάψουμε λίγο βαλσαμόχορτο στο καρβουνάκι για να εξαγνίσουμε ενεργειακά το χώρο μας.

●κρέμασέ το πάνω απ'την πόρτα του σπιτιού σου και θα το προστατέψει από κλέφτες, κεραυνούς και κακά πνεύματα.
●αν βάλεις τη ρίζα του φυτού κάτω απ'το μαξιλάρι σου, λένε ότι θα ονειρευτείς το επόμενο ταίρι σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου