Τρίτη, 1 Ιουλίου 2014

Σερνικοβότανο

Ένα από τα πιο όμορφα λουλούδια της Ζακυνθινής υπαίθρου, η ορχιδέα Orchis papilionacea, συναντάται σε αφθονία κατά την Άνοιξη. Η κοινή του ονομασία (σερνικοβότανο ή σερνικόχορτο) οφείλεται στην παλιά λαϊκή δοξασία ότι η κατανάλωσή του από έγκυο γυναίκα θα είχε ως αποτέλεσμα τη γέννηση αρσενικού παιδιού. Το φυτό έχει διπλοκόνδυλη ρίζα που μοιάζει με τα ανδρικά γεννητικά όργανα, για αυτό η γενική ονομασία της οικογένειας Orchidaceae (από το “όρχις”), αλλά και οι υποτιθέμενες ιδιότητες του φυτού.Θεωρείται βότανο της Αφροδίτης και οι παλιές το ξερίζωναν πάντοτε την Παρασκευή.

Η γυναίκα αν πάρει τα φύλλα του φυτού, τα ξεράνει, τα τρίψει και τα κάνει αλοιφή με ροδόσταμο και αλείψει την επίμαχη περιοχή της, γίνεται ιδιαίτερα ελκυστική προς τον άντρα.


Επίσης η ρίζα εάν ξαστριστεί τρία βράδια και τη δώσεις να τη φάει κάποιος που θέλεις να σε αγαπήσει, θα σε αγαπήσει βαθιά και δυνατά.


Οι παλιές μάγισσες έπαιρναν τα σπόρια από το σερνικοβότανο και τα έκαναν σκόνη. Ανακάτευαν αυτή τη σκόνη με μέλι και απόσταγμα αψιθιάς και το έκαναν μπαλάκια σαν μικρά χάπια. Το ξάστριζαν τρεις μέρες σε γέμιση σελήνης και το έδιναν στις γυναίκες που ήθελαν να συλλάβουν αρσενικό παιδί. Το βράδυ όταν η γυναίκα θα πήγαινε να πλαγιάσει θα έβαζε μέσα στον κόλπο της ένα χάπι και θα το άφηνε μέχρι τα μεσάνυχτα, μπορεί και περισσότερο. Αυτό θα το έκανε τρεις βραδιές συνέχεια. Αφού γινόταν αυτό η γυναίκα θα έπρεπε να αναπαυτεί για τρεις ημέρες και ύστερα να κάνει ένα μπάνιο με νερό που θα περιείχε αρωματικά χόρτα. Όταν θα έβγαινε από το μπάνιο, θα έπαιρνε ένα από αυτά τα χάπια, θα έτρωγε ένα φρέσκο αβγό και θα το έπινε μαζί με ένα ποτήρι καλό κρασί.

Εκείνο το βράδυ ήταν έτοιμη να ανταμωθεί με τον άντρα της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου