Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2014

Άγιος Ιωσήφ

Ο Άγιος Ιωσήφ ήταν ο θνητός πατέρας του Ιησού. 
Τον μεγάλωσε σαν δικό του παιδί, τον φρόντισε, του έδωσε αγάπη και στέγη και του δίδαξε την τέχνη του ξυλουργού. Ο Άγιος Ιωσήφ αποτέλεσε την ενσάρκωση του στοργικού πατέρα, του ανθρώπου που νοιάζεται για την οικογένεια αλλά και εκείνου που εργάζεται σκληρά με ακεραιότητα.
Είναι προστάτης των πατεράδων, των παντρεμένων ζευγαριών, της οικογένειας, των κτηματομεσιτών και των ξυλουργών.
Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους Αμερικάνους που ζουν στη Σικελία, οι ίδιοι τον υμνούν λέγοντας ότι είχε σώσει το έθνος της Σικελίας από την πείνα, όταν τους έφερε μια άφθονη σοδειά από φασόλια φάβας και μια καλή ψαριά σε μια περίοδο που οι πηγές του φαγητού είχαν εξαντληθεί. Ακόμα τηρείται το έθιμο να μαγειρεύουν φάβα την ημέρα της γιορτής του. Επίσης βάζουν σε ένα μπολ άβραστα φασόλια φάβας –τα λεγόμενα φασόλια του Αγίου Ιωσήφ- για να παίρνουν μαζί τους οι επισκέπτες αφού θεωρούνταν τυχερά. 

Στη Νέα Ορλεάνη, όπου εγκαταστάθηκαν ψαράδες από τη Σικελία, έφεραν μαζί τους ένα έθιμο, το οποίο και έγινε κομμάτι της Αφρο –Αμερικάνικης κοινότητας και κατά συνέπεια μια βασική πρακτική της Hoodoo: αν κουβαλούσε κάποιος στην τσέπη του για επτά ημέρες 7 φασόλια, που στην τοπική κοινότητα ονομάζονταν και «φασόλια mojo» ή «αφρικάνικα φασόλια επιθυμιών»,και την έβδομη μέρα τα πετούσε σε τρεχούμενο νερό πάνω απ’τον αριστερό ώμο του ένα ένα κάνοντας μια ευχή, θα πραγματοποιούταν. 


Το χρώμα του κεριού του είναι το κίτρινο, και καταλληλότερη μέρα για να προσευχηθείς σε αυτόν η Κυριακή.


Μπορείς να ζητήσεις τη βοήθειά του:

●για να πουλήσεις ένα σπίτι, ένα οικόπεδο ή μια επιχείρηση
●για να βρεις δουλειά
●για να προστατέψει την οικογένειά σου
●για να βρεις τον κατάλληλο σύντροφο για τη δημιουργία οικογένειας
●για να είναι ο γάμος σου ευτυχισμένος

Επίσης αν δεν έχεις καλή σχέση με τον πατέρα σου, μπορείς να προσευχηθείς στον Άγιο Ιωσήφ για να εξομαλύνει τη σχέση σας, ή να σε περιβάλει με την ενέργειά του και να σε προστατέψει σα να ήταν ο πατέρας που ποτέ δεν είχες.


Έμβλημά του είναι ένας λευκός κρίνος ή μια κανάτα με μια φέτα ψωμί.


Μπορείς να του φτιάξεις ένα Βωμό τον οποίο θα διακοσμήσεις με φασόλια φάβας, κέηκ, κρίνους και κίτρινα κεριά. 


Υπήρξε εργατικός αλλά απλός σαν άνθρωπος, και γι’αυτό το λόγο οι προσφορές του αφού πραγματοποιήσει την επιθυμία σου δεν είναι πολύπλοκες: ένα κίτρινο κερί, μαγειρεμένη φάβα, κρίνους σε ένα ποτήρι με νερό, ψωμί και κρασί, μαγειρεμένα ψάρια.


Γιορτάζεται την Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα. Αν η μέρα των Χριστουγέννων πέσει Κυριακή τότε τιμάται στις 26 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου