Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2014

Τί είναι οι πλανητικές ώρες;

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πολύ πιθανό να χώρισαν πρώτοι το χρόνο της διάρκειας της ημέρας (ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση) σε 12 ίσα μέρη και, στη συνέχεια, έκαναν το ίδιο για τη διάρκεια της νύχτας ανάμεσα στη Δύση και την επόμενη Ανατολή. Αυτοί οι πρώτοι «αστρολόγοι» συσχέτισαν το καθένα από αυτά τα μέρη της ημέρας με τα 7 γνωστά ουράνια σώματα και την κίνησή τους.

Με την παρατήρηση κατάφεραν να οργανώσουν ένα πρότυπο που βασιζόταν στη φαινομενική ταχύτητα αυτών των σωμάτων, δηλαδή του Κρόνου, του Δία, του Άρη, του Ήλιου, της Αφροδίτης, του Ερμή και της Σελήνης. Επανέλαβαν αυτή την αλληλουχία των επτά σωμάτων ανά τρεις φορές μέσα στην ημέρα, προσθέτοντας επίσης και τους επόμενους τρεις πλανήτες για να συμπληρωθεί το 24ωρο. Αυτή την κατανομή την ονόμασαν Πλανητικές Ώρες.Συμπληρωματικά, αναφέρουμε ότι ο Αστρολόγος - Αστρονόμος Πτολεμαίος, ο αστρολόγος Δωρόθεος ο Σινδόνιος και πολύ αργότερα ο αστρολόγος Ουίλλιαμ Λίλλυ χρησιμοποίησαν σε ευρεία κλίμακα τις «Πλανητικές Ώρες».

Η σειρά των Πλανητικών Ωρών για κάθε ημέρα εξαρτάται από την ημέρα που εξετάζουμε και βασίζεται κυρίως στις ονομασίες των ημερών οι οποίες είναι παρμένες από τους πλανήτες.


Για παράδειγμα η Δευτέρα, στα Λατινικά ονομάζεται Dies Lunae (Ημέρα Σελήνης), η Τρίτη Dies Martis (Ημέρα Άρη), η Τετάρτη Dies Mercuri (Ημέρα Ερμή), η Πέμπτη Dies Jovis (Ημέρα Δία), η Παρασκευή Dies Veneris (Ημέρα Αφροδίτης), το Σάββατο Dies Saturni (Ημέρα Κρόνου) και η Κυριακή Dies Solis (Ημέρα Ήλιου).

Έτσι, λοιπόν, η κάθε ημέρα ξεκινά την ανατολή με την Πλανητική Ώρα που αντιστοιχεί στον πλανήτη που της δανείζει το όνομά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου