Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2014

Μέθοδοι επεξεργασίας βοτάνων

Έγχυση

Αυτή η μέθοδος παρασκευής είναι καλύτερη, όταν χρησιμοποιείτε τα μαλακά εναέρια μέρη του φυτού, όπως τα φύλλα ή τα άνθη. Ένα έγχυμα παρασκευάζεται ακριβώς όπως το τσάι. 


Ζεσταίνετε ένα κατσαρολάκι ή ένα φλυτζάνι νερό και προσθέτετε την απαιτούμενη ποσότητα φρέσκου ή αποξηραμένου βοτάνου. Για ένα τυποποιημένο έγχυμα χρησιμοποιείστε: 90 γραμμάρια φρέσκα ή 30 γραμμάρια ξερά ψιλοκομμένα βότανα σε 500ml νερό.

Βάλτε από πάνω νερό, ακριβώς προτού αρχίσει να βράζει - γιατί το βραστό νερό διαλύει τα πολύτιμα πτητικά έλαια στον ατμό - και σκεπάστε το. Αφήστε να περάσουν 10-15 λεπτά και μετά σουρώστε το με ψιλό σουρωτήρι, τουλπάνι ή πάνινη σακούλα τοποθετώντας το σε αεροστεγές δοχείο. Χρησιμοποιείστε το μέσα σε δύο ή τρεις μέρες. Όταν πίνονται, τα ζεστά εγχύματα ζεσταίνουν και συχνά προκαλούν εφίδρωση.


Αφέψηση

Αυτή η μέθοδος παρασκευής συνιστάται, όταν χρησιμοποιούνται τα σκληρά ξυλώδη μέρη ενός βοτάνου όπως η ρίζα, η φλούδα, το κοτσάνι, ή οι σπόροι. Όλα έχουν σκληρά κυτταρικά τοιχώματα που χρειάζονται πολύωρο ζέσταμα για να σπάσουν και να απελευθερώσουν τα δραστικά συστατικά τους. Κόψτε ή σπάστε το φρέσκο ή αποξηραμένο βότανο σε ευκολομεταχείριστα κομμάτια. Για ένα τυποποιημένο αφέψημα χρησιμοποιήστε:


90 γραμμάρια φρέσκα ή 30 γραμμάρια ξερά βότανα σε 750 ml νερό, που θα μειωθεί περίπου σε 500 ml μετά το ζέσταμα.


Μετρήστε την ποσότητα βοτάνου σε τηγάνι από σμάλτο. Σκεπάστε με κρύο νερό, αφήστε το να πάρει βράση και σιγοβράστε επί 30 λεπτά έως 1 ώρα, ώσπου το υγρό να μειωθεί κατά το ένα τρίτο. Σουρώστε το και όταν κρυώσει, βάλτε το σε αποστειρωμένα μπουκάλια ή βάζα.


Βάμμα


Τα βάμματα είναι αλκοολικά εκχυλίσματα βοτάνων. Εκτός του ότι το οινόπνευμα εκχυλίζει τα δραστικά συστατικά του φυτού, δρα επίσης και ως συντηρητικό. Γι' αυτό τα βάμματα μπορούν να συντηρηθούν μέχρι και 2 χρόνια.


Χρησιμοποιήστε 120 γραμμάρια ξερά ψιλοκομμένα βότανα σε 500 ml οινόπνευμα 25-45 βαθμών, για παράδειγμα τζιν ή βότκα.


Βάλτε το βότανο σε μεγάλο αποστειρωμένο βάζο με βιδωτό καπάκι και σκεπάστε το με οινόπνευμα. Αποθηκεύστε το σε ζεστό μέρος, για 2 εβδομάδες, ανακινώντας το καλά μία φορά την ημέρα. Μετά σουρώστε το με λεπτό τουλπάνι ή πάνινη σακούλα. Αποθηκεύστε το σε αποστειρωμένα μπουκάλια από σκούρο γυαλί. Τα βάμματα μπορούν να προστεθούν σε εγχύματα, κομπρέσες ή στο μπάνιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου