Κυριακή, 10 Αυγούστου 2014

Οι γιορτές της Wicca (τα Sabbat)

Όπως κάθε θρησκεία, έτσι και το Wicca έχει τις δικές του μεγάλες ετήσιες εορτές. Το σύνολο αυτών των εορτών ονομάζεται «ο Τροχός του Έτους» όπου προσδιορίζει την φιλοσοφία ότι ο χρόνος είναι κυκλικός και όχι γραμμικός. Οι Γουικανοί εορτάζουν τον Κύκλο της Ζωής, τον Θάνατο και την Αναγέννηση, που εμφανίζεται στην Φύση αλλά και στον άνθρωπο.

Imbolic -2 Φεβρουαρίου

Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που προμηνύει την Άνοιξη. Η εορτή συμβολίζει την γέννηση αλλά και την μύηση. Είναι η εποχή που η Θεά γαλουχεί τον Νεογέννητο Θεό.

Ostara εαρινή Ισημερία, πρώτη μέρα της Άνοιξης
Η εορτή συμβολίζει την ανάπτυξη και την διδασκαλία. Είναι η εποχή που η Φύση γεμίζει βλαστάρια και μπουμπούκια και ο Νεαρός Θεός μεγαλώνει και δυναμώνει.

Beltane -Πρωτομαγιά

Η εορτή συμβολίζει την αγάπη και την γονιμότητα. Η Γη, η προσωποποίηση της Θεάς, είναι ώριμη, γόνιμη και ο Νεαρός Θεός τώρα ενηλικιώνεται και εκφράζει για πρώτη φορά τον έρωτά Του για Αυτήν.
Το Μπελτέϊν είναι ίσως η πιο αγαπημένη εορτή των Wicca και σίγουρα η πιο χαρμόσυνη. Εορτάζεται στην ύπαιθρο, με τραγούδια και χορούς για τον έρωτα, που κρατούν όλη μέρα, και λουλούδια μαζεύονται προς τιμήν του Θεού και της Θεάς, για να στολίσουν τα σπίτια, τα ιερά αλλά και τα ρούχα των πιστών.

Litha-θερινό Ηλιοστάσιο, η μεγαλύτερη μέρα του έτους

Η εορτή γίνεται προς τιμήν του Πατέρα που προσωποποιείται με τον Ήλιο. Τώρα βρίσκεται στο ζενίθ της δύναμής Του. Η Θεά τώρα προσφέρει απλόχερα τα δώρα Της και ξεκινά η εποχή του θερισμού. Εορτάζεται και πάλι στην ύπαιθρο, γύρω από φωτιές με χορούς και τραγούδια που εξυμνούν τα δώρα της Φύσης. Είναι επίσης η εορτή όπου γίνονται οι περισσότερες γαμήλιες τελετές.

Lammas -1η Αυγούστου
Η εορτή γίνεται για τον θερισμό και τιμά την Θεά ως Μητέρα και τον Θεό ως Πατέρα, και οι Δύο ως οι δότες της αφθονίας και της ευημερίας.

Mabon -φθινοπωρινή Ισημερία
Εορτάζεται ο θερισμός της άμπελου και των μήλων, καθώς και η δημιουργία του κρασιού. Μια πολύ εύθυμη εορτή όπου -φυσικά- το κρασί ρέει άφθονο. Σε αυτήν την εορτή, οι Ελληνιστές Wicca τιμούν και τον Θεό Διόνυσο.

Samhain -31 ΟκτωβρίουΞεκινά με την δύση του Ηλίου. Με την εορτή αυτή αποχαιρετάται ο Θεός, γνωρίζοντας όμως πως θα ξαναγεννηθεί από την Θεά και θα ολοκληρώσει τον Κύκλο της Ζωής. Ο εορτασμός δεν έχει τίποτα το πένθιμο, μα διαχέεται από σεβασμό και δέος. Τώρα, μαζί με τον Θεό, τιμούνται όλοι όσοι φύγανε πριν από εμάς και ταυτόχρονα είναι μια εορτή για να συνειδητοποιήσουμε τον Αιώνιο Κύκλο της Ζωής.

Yule -χειμερινό Ηλιοστάσιο, η μεγαλύτερη νύχτα του έτους

Εορτάζεται η σύλληψη του Θεού και είναι ένα καλωσόρισμα σε Αυτόν. Η μεγαλύτερη νύχτα, δηλαδή το μεγαλύτερο σκοτάδι του έτους, συμβολίζει την μήτρα της Μητέρας μέσα στην οποία τώρα βρίσκεται ο Θεός. Είναι μια από τις σπουδαιότερες εορτές των Wicca, διότι με αυτήν ολοκληρώνεται ο Τροχός του Έτους και ο Κύκλος της Ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου