Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2014

Καλώντας την Εκάτη

Η Εκάτη ήταν μια από τις μεγάλες θεότητες των Ορφικών. Το όνομα της ήταν το θηλυκό του Έκατος, παλιού επιθέτου του Απόλλωνα. Εκάτη είναι «αυτή που λάμπει μακριά στα βάθη του ουρανού» ή «εκείνη που στέλνει από μακριά το φως της». Η λατρεία της περιλάμβανε τόσο τη γη όσο και τη θάλασσα και τον ουρανό. Η εξουσία της απλωνόταν σε όλες τις λειτουργίες της ανθρώπινης ζωής. Ήταν κόρη του Πέρση και της Αστερίας, σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησίοδου. 

Η λατρεία της ήταν εκείνη του φεγγαριού. Σε καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις η Εκάτη παρουσιάζεται με τρεις μορφές που συμβολίζουν τις τρεις διαφορετικές και διαδοχικές όψεις του φεγγαριού στις τρεις φάσεις του. 

Για τους προληπτικούς στην αρχαία Ελλάδα ήταν θεά της μαγείας και των φαντασμάτων. Δεν ήταν το καθαρό και λαμπερό αστέρι που φωτίζει τις νύκτες της Ελλάδας. Ήταν το χλωμό φεγγάρι, σκεπασμένο με ατμούς, που με το φως του διαπερνούσε τα σύννεφα για να τρομάξει τους ανθρώπους. Προστάτευε τη μαγεία σε όλες τις μορφές της. Στο αδύνατο φως της Εκάτης και στο ουρλιαχτό των σκυλιών που θυσίαζαν για χάρη της, οι μάγισσες έλεγαν τα μαγικά τους λόγια με σκοπό να καλέσουν στην επιφάνεια της γης τις ψυχές των νεκρών ή να κάνουν το φεγγάρι να κατέβει από τον ουρανό.  

Ιδιότητες: θεά της νύχτας και της μαγείας, κυριαρχεί στα τρίστρατα και στα σταυροδρόμια, φυλάει τους περαστικούς από τις κακές οντότητες αν βρεθούν σε κίνδυνο και την επικαλεστούν.
Λιβάνια και καψίματα: μαύρο λιβάνι, λεμόνι, κυπαρισσόμηλο
Ημέρα: Δευτέρα
Χρώμα κεριών: κίτρινο της ώχρας, μαύρο
Φυτά: νυχτολούλουδο, κρεμμύδια, κυπαρίσσια
Λίθοι: αμέθυστος
Μέταλλο: ασήμι
Προσφορές: στραγάλια, αυγά
Ζώα: μαύρα σκυλιά
Σύμβολα: μαύρο σκυλί, κίτρινο πέπλο

Επίκληση
Εσένα καλώ Θεά Εκάτη, που κυριαρχείς την νύκτα και λατρεύεσαι στους δρόμους και στα τρίστρατα, που βρίσκεσαι παντού, στον ουρανό στην θάλασσα και στην γη, και που η συντροφιά των νεκρών σε ενθουσιάζει, κόρη της Αστερίας και του Περσέως, προστάτιδα των σκυλιών, που είσαι ο κλειδοκράτορας του κόσμου αυτού. Καθάρισε την ψυχή μου από κάθε κακή επιρροή κρατά μακριά τις κακές επιρροές και την μαγεία από μένα, άνοιξε την πόρτα της τύχης μου ώστε να μου έλθουν όλα τα καλά και δώσε μου υγιή ευτυχισμένο βίο πλήρη αγαθών. Γένοιτο.

Ύμνος

Εἰνοδίαν Ἑκάτην κλήιζω, τριοδῖτιν, ἐραννήν, 
οὐρανίαν χθονίαν τε καὶ εἰναλίαν, κροκόπεπλον, 
τυμβιδίαν, ѱυχαῖς νεκύων μέτα βακχεύουσαν, 
Περσείαν, φιλέρημον, ἀγαλλομένην ἐλάφοισι, 
νυκτερίαν, σκυλακῖτιν, ἀμαιμάκετον βασίλειαν, 
θηρόβρομον, ἄζωστον, ἀπρόσμαχον εἶδος ἔχουσαν, 
ταυροπόλον, παντὸς κόσμου κληιδοῦχον ἄνασσαν, 
ἡγεμόνην, νύμφην, κουροτρόφον, οὐρεσιφοῖτιν, 
λισσόμενος κούρην τελεταῖς ὁσίαισι παρεῖναι
βουκόλωι εὐμενέουσαν ἀεὶ κεχαρηότι θυμῶι. 

Την Εκάτην εξυμνώ, που την λατρεύουν στας οδούς και στας τριόδους, την επέραστη, την ουρανίαν και την επίγειον και την θαλασσινήν πού έχει κίτρινο πέπλο, αυτήν πού φροντίζει για τους νεκρούς καί που είναι ενθουσιασμένη ανάμεσα στις ψυχές των νεκρών, την Πέρσειαν, αυτήν πού αγαπά την ερημιά καί ευφραίνεται με τα ελάφια, την νυκτερινήν, την προστάτιν των σκύλων, την ακαταμάχητη βασίλισσα αυτήν πού θηρεύει ταύρους, την βασίλισσα πού έχει τα κλειδιά όλου του κόσμου, την οδηγόν, την νύμφην αυτήν πού ανατρέφει παιδιά καί πού περιφέρεται στα βουνά αυτήν την κόρην ας παρακαλέσωμε να παρευρεθή εις τάς ιεράς τελετάς με ευμενή πάντοτε διάθεσιν προς τον
ηγέτην καί με χαρούμενη καρδιά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου