Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2014

Καλώντας την Άρτεμις

Θεά της άγριας φύσης, του κυνηγιού, των ζώων και της γονιμότητας.

Ιδιότητες: το στοιχειακό και ζωικό βασίλειο, προστασία από αρνητικές επιρροές, η θεά προστάτιδα των νεαρών κοριτσιών και των αγροτών, βοηθάει στις γέννες, δρα την νύκτα, λύνει τη μαγεία
Λιβάνια και καψίματα: θυμιάματα λουλουδιών και καρπών, στύρακας
Χρώμα κεριών: πράσινο, ασημί
Ημέρα: Δευτέρα
Ζώα και φυτά: σκυλιά, ελάφια, γάτες, κυπαρίσσι
Σύμβολα: τόξο
Λίθοι: αμέθυστος, μάτι της γάτας, φεγγαρόπετρα, λευκός χαλαζίας
Μέταλλο: ασήμι

Επίκληση
Άκουσέ με Θεά Άρτεμις, Τιτανίδα, κόρη του Διός, που είσαι θορυβώδης, Ένδοξη Τοξεύτρια, Λαμπερή, Δίκτυννα, Προστάτρια των γεννήσεων, που λύνεις την μαγεία και αγαπάς τον οίστρο που είσαι κυνηγός και μας απαλλάσσεις από τις φροντίδες, που τρέχεις πολύ, και είσαι περίφημη τοξεύτρια, φίλη των αγροτών, που περιφέρεσαι την νύκτα. Εσύ Θεά που είσαι προστάτης των σκυλιών, η Κυδωνιάς η ποικιλόμορφη, έλα να μας σώσεις σαν φίλη χαμογελαστή και βοηθός όλων των μεμυημένων, φέρνοντας μας, ωραίους καρπούς, ειρήνη, την καλλιπλόκαμο Υγεία, και στείλε στις κορυφές των βουνών, κάθε κακό, μαγεία. ασθένεια, πόνο ψυχικό η σωματικό. Γένοιτο.

Ύμνος

Κλῦθί μου, ὦ βασίλεια, Διὸς πολυώνυμε κούρη, 
Τιτανίς, βρομία, μεγαλώνυμε, τοξότι, σεμνή, 
πασιφαής, δαιδοῦχε θεά, Δίκτυννα, λοχεία, 
ὠδίνων ἐπαρωγὲ καὶ ὠδίνων ἀμύητε, 
λυσίζωνε, φίλοιστρε, κυνηγέτι, λυσιμέριμνε, 
εὔδρομε, ἰοχέαιρα, φιλαγρότι, νυκτερόφοιτε, 
κληισία, εὐάντητε, λυτηρία, ἀρσενόμορφε, 
Ὀρθία, ὠκυλόχεια, βροτῶν κουροτρόφε δαῖμον, 
ἀμβροτέρα, χθονία, θηροκτόνε, ὀλβιόμοιρε, 
ἣ κατέχεις ὀρέων δρυμούς, ἐλαφηβόλε, σεμνή, 
πότνια, παμβασίλεια, καλὸν θάλος, αἰὲν ἐοῦσα, 
δρυμονία, σκυλακῖτι, Κυδωνιάς, αἰολόμορφε· 
ἐλθέ, θεὰ σώτειρα, φίλη, μύστηισιν ἅπασιν
εὐάντητος, ἄγουσα καλοὺς καρποὺς ἀπὸ γαίης
εἰρήνην τ' ἐρατὴν καλλιπλόκαμόν θ' ὑγίειαν· 
πέμποις δ' εἰς ὀρέων κεφαλὰς νούσους τε καὶ ἄλγη. 

Άκουσε με ώ βασίλισσα, κόρη του Διός με τα πολλά ονόματα. Τιτανίδα πού είσαι
θορυβώδης, ένδοξος τοξότρια σεμνή, πού λάμπεις εις όλους και κρατείς λαμπάδα, συ ή θεά Δίκτυννα. ή προστατεύουσα τας γεννήσεις, πού προσέρχεσαι βοηθός εις τις ετοιμόγεννες, ενώ ή ίδια αγνοείς τους πόνους του τοκετού. Εσύ λύεις τίς ζώνες, αγαπάς τον οίστρον (την μανίαν), είσαι κυνηγός, μας απαλλάσσεις από τις φροντίδες, τρέχεις πολύ, είσαι τοξεύτρια, φίλη των αγροτών, περιφέρεσαι κατά την νύκτα,  είσαι το καταφύγιον των βασανισμένων, καταδεκτική, λυτρώτρια, με αρσενικήν μορφήν, Ορθή, επιταχύνεις τους τοκετούς, θεά πού τρέφεις τα παιδιά των ανθρώπων, αγρότισσα γηινη φόνισσα των θηρίων, καλότυχη εσύ κατέχεις τα δάση των βουνών, τοξεύεις τα ελάφια, είσαι ή σεμνή, ή σεβαστή, ή βασίλισσα των πάντων, είσαι πάντοτε, ωραίο βλαστάρι (του Διός), συχνάζεις εις τους δρυμούς, ή προστάτις των σκύλων, ή Κυδωνιάς, ή ποικιλόμορφος. Ελα, ώ θεά, για σωτηρία μας, ως φίλη εις Ολους τους μεμυημένους. ευπρόσιτη, φέρουσα ωραίους καρπούς από την γην και την αξιέραστη ειρήνη και την υγείαν με τα ωραία πλοκάμια και είθε να αποπέμπης εις τάς κορυφάς των βουνών τάς ασθενείας και τους πόνους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου