Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2014

Πως φτιάχνουμε ροδέλαιο

Μέθοδος 1η:
Σε καθαρό γυάλινο σκεύος προσθέστε μιάμιση κούπα αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Προσθέστε στο λάδι αρκετά φρεσκομαζεμένα ροδοπέταλα έτσι ώστε να καλύψουν το λάδι. Αφήστε να σταθούν 24 ώρες. Στραγγίξτε το λάδι μέσα σε τουλπάνι πιέζοντας τα πέταλα. Βγάλτε τα ροδοπέταλα και προσθέστε φρέσκα. Επαναλάβετε. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να πάρετε την ένταση του αρώματος που επιθυμείτε.

Μέθοδος 2η:

Μια άλλη μέθοδος χρησιμοποιεί οινόπνευμα (όχι αυτό που χρησιμοποιούμε για εντριβές!) Το καθαρό το 100άρι ή με βότκα!


Σε ένα φλιτζάνι μη αρωματισμένης βότκας βάλτε πέταλα, φύλλα ή και αγκάθια τόσα ώστε να καλυφτεί το υγρό. Αφήστε να σταθεί για δύο εβδομάδες. Σουρώστε σε τουλπάνι πιέζοντας τα υλικά.

Τώρα έχετε φυσικό άρωμα τριαντάφυλλου αλλά υπάρχει και ένα ακόμη κολπάκι: καταψύξτε το υγρό για 24 ώρες. Το λάδι παγώνει,το οινόπνευμα όχι. Βγάλτε λοιπόν προσεκτικά το έλαιο και φυλάξτε το σε ένα κουτάκι που κλείνει ερμητικά. Κρατήστε το οινόπνευμα για επόμενη χρήση. Δεν είναι φυσικά η ευκολότερη μέθοδος αλλά δίνει ένα σχεδόν παρθένο αιθέριο έλαιο. Να προτιμηθούν τα τριαντάφυλλα της ποικιλίας Damascus ή και αυτά που γίνεται το τριαντάφυλλο γλυκό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου