Σάββατο, 11 Οκτωβρίου 2014

Η σκούπα και οι ιπτάμενες μάγισσες

Οι μάγισσες χρησιμοποιούσαν σκούπες στις τελετές και στη μαγεία. Είναι ένα εργαλείο αφιερωμένο στη Θεά και στο Θεό. Δεν πρόκειται για κάτι καινούριο: στο προ-Κολομβιανό Μεξικό υπήρχε η λατρεία μιας θεότητας τύπου Μάγισσας, της Τλαζελτεόπ, η οποία απεικονιζόταν να καβαλά γυμνή ένα σκουπόξυλο. Οι Κινέζοι λάτρευαν μια Θεά με σκούπα την οποία επικαλούνταν για να φέρει αίθριο καιρό σε περιόδους βροχών.

Επίσης, πιθανόν εξαιτίας του φαλλικού της σχήματος, η σκούπα έγινε ένα δυνατό εργαλείο ενάντια στις κατάρες και σε εκείνους που ασκούσαν αρνητική μαγεία. Τοποθετημένη στο κατώφλι, η σκούπα σταματούσε όλα τα ξόρκια που στέλνονταν στο σπίτι ή στους ενοίκους του. Μια σκούπα κάτω απ'το κρεβάτι έφερνε καλά όνειρα και φυλούσε τον κάτοχό της.Στην Ευρώπη του Μεσαίωνα, οι μάγισσες ταυτίστηκαν με τη σκούπα, γιατί ήταν και οι δύο ποτισμένες με μαγεία στη θρησκευτική και κοινή σκέψη. Οι μάγισσες κατηγορήθηκαν ότι πετούσαν πάνω σε σκουπόξυλα, κάτι που θεωρήθηκε απόδειξη της συμμαχίας τους με τις "δυνάμεις του σκότους". Μια τέτοια πράξη, αν βέβαια θα μπορούσε να επιτευχθεί, θα ήταν πράγματι υπερφυσική, και γι'αυτό στα μάτια τους θα ήταν του Διαβόλου, σε αντίθεση με τα απλά θεραπευτικά και ερωτικά ξόρκια που οι μάγισσες όντως έκαναν. Φυσικά, αυτό το παραμύθι το εφηύραν οι διώκτες των μαγισσών.

Σήμερα, η σκούπα ακόμα χρησιμοποιείται στη Wicca. Ένας Γουικανός μπορεί να ξεκινήσει ένα τελετουργικό σκουπίζοντας απαλά την περιοχή (μέσα στο σπίτι ή στην εξοχή) με τη μαγική σκούπα. Ύστερα απ'αυτό, ετοιμάζει το Βωμό, φέρνει τα εργαλεία και όλα είναι έτοιμα για να αρχίσει το τελετουργικό.


Αυτό το σκούπισμα είναι κάτι παραπάνω από κυριολεκτική καθαριότητα. Στην πραγματικότητα, η άκρη της σκούπας δεν χρειάζεται να αγγίζει το πάτωμα. Σκουπίζοντας, ο Γουικανός οραματίζεται ότι η σκούπα "καθαρίζει" την αστρική πυκνότητα ενέργειας που συναντάται όπου ζουν άνθρωποι. Έτσι η περιοχή εξαγνίζεται ώστε να μπορούν να διεξαχθούν πιο ομαλά τα τελετουργικά


Εφόσον λοιπόν η σκούπα είναι ένα εξαγνιστικό εργαλείο, συνδέεται με το στοιχείο του νερού. Έτσι χρησιμοποιείται για όλους τους τύπους στα ξόρκια του νερού, καθώς και για αυτά της αγάπης και των ψυχικών εργασιών.


Αν θέλετε να φτιάξετε τη δική σας μαγική σκούπα, μπορείτε να δοκιμάσετε την παλιά μαγική φόρμουλα με ένα κοντάρι μελιάς, κλαδάκια σημύδας και δέσιμο από ιτιά. Η μελιά είναι για προστασία, η σημύδα για εξαγνισμό και η ιτιά είναι ιερή για τη Θεά. Φυσικά, ένα κλαδί από οποιοδήποτε θάμνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για σκούπα (όταν το κόβετε ευχαριστήστε το για την θυσία του). Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια μικρούλα σκούπα από πευκοβελόνες.


Γενικά η σκούπα είναι ένα εξαγνιστικό και προστατευτικό όργανο που χρησιμοποιείται για να καθαρίσει τελετουργικά το χώρο για μαγεία ή για να φυλάει το σπίτι τοποθετημένη στο κατώφλι, κάτω από το κρεβάτι, στα περβάζια των παραθύρων ή πάνω στις πόρτες.

Η σκούπα που χρησιμοποιείται στη μαγεία, όπως και όλα τα μαγικά εργαλεία, πρέπει να φυλάσσεται μόνο γι'αυτόν το σκοπό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου