Κυριακή, 4 Ιανουαρίου 2015

Οικογένειες αρωμάτων

Εσπεριδοειδή -φρουτώδη (Hesperide): Πρόκειται για τα αρώματα που η πλειοψηφία των κυρίαρχων συστατικών είναι διάφορα φρούτα. Τα συνηθέστερα που συναντάμε σε αυτή τη κατηγορία είναι πορτοκάλια, λεμόνια, περγαμόντο και μανταρίνια. Όσα αρώματα περιέχουν εσπεριδοειδή συνήθως αποπνέουν μια αίσθηση φρεσκάδας, δροσιάς και καθαριότητας, γι'αυτό και είναι κατάλληλα για τους θερμούς μήνες του χρόνου.

Λουλουδάτα (Floral): Είναι τα αρώματα που κατά κύριο λόγο συντίθενται από αρωματικά έλαια λουλουδιών. Τη πιο ισχυρή παρουσία σε αυτή τη κατηγορία έχουν τα τριαντάφυλλα, οι ορχιδέες, το γιασεμί, τα γαρύφαλλα και ο κρίνος.

Ξυλώδη (Woody/Boise): Σε αυτή τη κατηγορία συμπεριλαμβάνονται τα αρώματα που συντίθενται από γήινα αρωματικά έλαια τα οποία συνήθως περιέχουν πολύτιμα ξύλα, σανταλόξυλο, μόσχο κεχριμπάρι και κέδρο. Είναι αυτά που προσδίδουν ζεστασιά στο άρωμα.

Πικάντικα: Τα αρώματα αυτής της κατηγορίας περιλαμβάνουν αρώματα που στη σύνθεσή τους περιέχουν διάφορα μπαχαρικά, πικάντικα καρυκεύματα και ρητίνες. Τα στοιχεία αυτά συνήθως βαραίνουν το άρωμα και το καθιστούν κατάλληλο για χειμερινούς μήνες.

Ανατολίτικα (Oriental): Με βάση τη βανίλια και τα έλαια από ρητίνες (λιβάνι, βενζόη, μύρο).

Σηπρ (Chypre): κύρια στοιχεία είναι το περγαμόντο, τριαντάφυλλο, βρύο βελανιδιάς, πατσουλί και λάβδανο.

Cuir (Leather): Εξίσου αγαπημένη οικογένεια των αντρικών αρωμάτων όπου κυριαρχούν μυρωδιές από μέλι, καπνό και ξύλο.

Fougère (Fern=φτέρη): Με βάση λεβάντα, γεράνι, vetivert και βρύο βελανιδιάς, μια οικογένεια στην οποία εντάσσονται πολλά αντρικά αρώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου