Παρασκευή, 2 Ιανουαρίου 2015

Άγιος Αντώνιος της Πάδοβας

Είναι καθολικός Άγιος.
Γεννήθηκε στην Πορτογαλία το 1195 από εύπορη οικογένεια, όμως εγκατέλειψε τον πλούτο και τα εγκόσμια για να γίνει Φραγκισκανός μοναχός. Αφιέρωσε τη ζωή του στους φτωχούς και στη διάδοση του Χριστιανισμού. Ήταν ένας χαρισματικός ιεροκύρηκας και εύγλωττος ομιλητής, μάλιστα λεγόταν ότι μιλούσε με τη θεική έμπνευση του Αγίου Πνεύματος. Απεβίωσε από υδρωπικία το 1231 και λίγο καιρό αργότερα ανακυρήχθηκε Άγιος από την Καθολική Εκκλησία. Λένε ότι πολύ μετά το θάνατό του, η γλώσσα του δεν βρισκόταν σε αποσύνθεση, σαν ένα θεικό σημάδι που επιβεβαίωνε το χάρισμά του στο λόγο.

Απεικονίζεται φορώντας καφέ ένδυμα Φραγκισκανού μοναχού, κρατώντας στα χέρια του το Θείο βρέφος, τον Ιησού. Σε άλλες απεικονίσεις κρατάει ένα βιβλίο, μια φέτα ψωμί ή ένα κρίνο.

Στην παράδοση της Hoodoo επικαλούμαστε τον Άγιο Αντώνιο για να μας επιστρέψει χαμένα αντικείμενα, πράγματα που μας έχουν κλέψει αλλά και χαμένους ανθρώπους, για το λόγο αυτό είναι ο Άγιος που μπορεί να μας φέρει πίσω μια χαμένη αγάπη, μια πρώην σχέση.

Πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε όταν εργαζόμαστε με τον Άγιο Αντώνιο:

●Το χρώμα των κεριών που χρησιμοποιούμε είναι καφέ και λευκό.
●Η μέρα που προσευχόμαστε σε αυτόν είναι η Τρίτη.
●Η μέρα που γιορτάζουμε τη μνήμη του είναι στις 13 Ιουνίου.
●Η φύση του είναι ψυχρή και ήρεμη, είναι ευγενικός και δεν θυμώνει εύκολα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές να καθυστερεί να εκπληρώσει την επιθυμία μας, γι'αυτό και συνήθως ζητάμε τη βοήθειά του παραπάνω από μία φορά.
●Αγαπάει πολύ τα παιδιά, όπως φαίνεται και απ'την εικόνα του όπου κρατάει τον Ιησού βρέφος. Είναι άγιος προστάτης των παιδιών αλλά και των φτωχών.

●Όπως προείπαμε, έχει την τάση να είναι αρκετά αργός και ληθαργικός στην εκπλήρωση της επιθυμίας μας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε ένα ποτήρι παγωμένο νερό μπροστά στην εικόνα του, να βρέξουμε με αυτό τα δάχτυλά μας και να ραντίσουμε την εικόνα του για να «ξυπνήσει» και να ενεργοποιηθεί πιο γρήγορα. 
Μια άλλη παράδοση λέει να έχουμε πάντα κεριά αναμμένα δίπλα στην εικόνα του τα βράδια ώστε να μην μπορεί να κοιμηθεί απ'το φως.
Επίσης συνηθίζεται από πολλούς να τοποθετούν το Βωμό και την εικόνα του κοντά σε παράθυρο που κοιτάζει σε πολυσύχναστο δρόμο, ώστε ο θόρυβος να τον ενοχλεί και να μην τον αφήνει να «τεμπελιάζει».

●Αφού εκπληρώσει την επιθυμία σου, πρέπει να του κάνεις μια προσφορά. Αγαπάει πολύ το παγωμένο νερό, το ψωμί, το αλάτι, το ελαιόλαδο, κεριά, θυμίαμα και λευκούς κρίνους.
Μην του προσφέρεις αλκοόλ καθώς τον προσβάλλει, ενώ άλλοι λένε ότι θα τον «μεθύσει» και δεν θα εκπληρώσει ξανά επιθυμία σου.
Επίσης μην του προσφέρεις νομίσματα γιατί ο ίδιος προερχόταν από πλούσια οικογένεια, αλλά πήρε όρκο φτώχειας όταν έγινε μοναχός. 
Αν θελήσεις να του προσφέρεις ψωμί πρωτού εκπληρώσει την επιθυμία σου, δώστου μόνο μια τσιμπιά, καθώς λένε ότι αν τον ταίσεις πολύ θα φουσκώσει και δεν θα δουλέψει για σένα. 

●Για να δουλέψεις με τον Άγιο Αντώνιο χρειάζεσαι ένα άγαλμα ή εικόνα του, κερί καφέ ή λευκό, έλαιο Αγίου Αντωνίου ή καθαγιασμένο ελαιόλαδο, και λιβάνι αρσενικό. Χρειάζεσαι επίσης ένα ποτήρι με παγωμένο νερό. 
Καθάρισε το Βωμό που θα εργαστείς με Florida Water ή λευκό οινόπνευμα (μην χρησιμοποιήσεις ουίσκυ, βότκα ή άλλο αλκοολούχο ποτό!). Άλειψε το κερί με το λάδι, άναψε το θυμίαμα και το κερί, και τοποθέτησε την εικόνα πάνω στο Βωμό. Το ποτήρι με το νερό θα το αφήσεις κάτω απ'το Βωμό, στο πάτωμα.
Έπειτα προσευχήσου στον Άγιο με δικά σου λόγια ή με άλλες προσευχές.

Μια πολύ δημοφιλής προσευχή είναι αυτή απ'τη Τζαμάικα:

Άγιε Αντώνιε, Άγιε Αντώνιε,
έλα κάτω εδώ
γιατί κάτι έχω χάσει
και δεν μπορώ να βρω.

(St. Anthony, St. Anthony
please come down
something is lost 
and can't be found)

Μόλις καεί το κερί πάρε τα υπολείμματα και πέταξέ τα σε ένα σταυροδρόμι. Φύγε χωρίς να κοιτάξεις πίσω. 

●Το καλύτερο που μπορείς να τάξεις στον Άγιο Αντώνιο για να εκπληρώσει την επιθυμία σου είναι μια δωρεά σε κάποια φιλανθρωπική οργάνωση που φροντίζει τα παιδιά και τους φτωχούς. 

●Μια άλλη πρακτική αναφέρει ότι πρέπει να γυρίσεις την εικόνα του ανάποδα μέχρι να γίνει η επιθυμία σου και μετά να την γυρίσεις κανονικά. Αυτό θα «αγχώσει» τον Άγιο και θα τον κάνει να εργαστεί γρηγορότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου