Κυριακή, 4 Ιανουαρίου 2015

Νότες αρωμάτων

Ένα άρωμα μοιάζει με μια μουσική σύνθεση, είναι μια σύνθεση από αρωματικές νότες, από πτητικά αρωματικά στοιχεία των αιθερίων ελαίων. Οι παρασκευαστές αρωμάτων μιλάνε για συγχορδίες, ακόρντα, αρμονικούς συνδυασμούς που αποτελούν την τελική αρωματική σύνθεση. Κάθε άρωμα συντίθεται από κορυφαίες, μεσαίες και χαμηλές νότες.

Οι νότες κορυφής είναι και οι πλέον πτητικές της σύνθεσης, οι πρώτες που οσμιζόμαστε και οι πρώτες που εξατμίζονται. Οι κορυφαίες νότες δίνουν την πρώτη εντύπωση και οδηγούν στην καρδιά του αρώματος . Είναι τα στοιχεία των αρωμάτων που οσμίζεται κάποιος μετά τη πρώτη εφαρμογή και που εξατμίζονται μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Όμως σε κάποια αρώματα οι νότες κορυφής μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και 15 λεπτά.

Οι μεσαίες νότες ή νότες της καρδιάς δεν είναι παρά η καρδιά του αρώματος. Δεν είναι τόσο πτητικές όσο οι κορυφαίες, άρα διαρκούν περισσότερο. Είναι αυτές που δίνουν πληρότητα και χαρακτήρα στο άρωμα. Είναι οι μυρωδιές των αρωμάτων που αρχίζουμε να τις αντιλαμβανόμαστε μετά τα πρώτα 20 λεπτά και αποτελούν την καρδιά της αρωματικής σύνθεσης. Έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από τις πρώτες μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και 3 ώρες και μας σκιαγραφούν το χαρακτήρα του.

Οι χαμηλές νότες έχουν διπλή λειτουργία. Καταρχήν είναι τα λιγότερα πτητικά στοιχεία του αρώματος γι'αυτό το λόγο αναδύονται και πιο αργά, το άρωμά τους διαρκεί περισσότερο γι'αυτό και χρειάζεται προσοχή στην επιλογή τους. Πρόκειται για τα στοιχεία του αρώματος που ελευθερώνονται μετά από 40 λεπτά και που αλλάζουν το άρωμα ενώ ταυτόχρονα του δίνουν μια βαθύτερη διάρκεια που μπορεί να κρατήσει μέχρι και 10 ώρες.
Τα αρωματικά έλαια αυτής της κατηγορίας λειτουργούν ως  ένα στερεωτικό υλικό (fixative) πάνω στο οποίο κάθονται όλες οι προηγούμενες νότες μη αφήνοντάς τις να εξαφανιστούν.

Πως ξεχωρίζουμε τις νότες

Νότες κορυφής: αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών, κωνοφόρων, μέντα, βασιλικός, petitgrain, πιπερόριζα, δενδρολίβανο, μάραθος.

Μεσαίες νότες: αιθέρια έλαια λουλουδιών όπως χαμομήλι, γεράνι, λεβάντα, ylang ylang, βιολέτα, τριαντάφυλλο, γιασεμί, νέρολι, παλμαρόζα, ιεροβότανο, θυμάρι, γαρίφαλο, κανέλα, μαύρο πιπέρι, μοσχοκάρυδο, ματζουράνα, μελισσόχορτο.

Χαμηλές νότες: κυρίως τα ξυλώδη αιθέρια (ροδόξυλο, σανταλόξυλο, κέδρος), τα έλαια από ρητίνες (λιβάνι, μύρο, βενζόη), βανίλια, πατσουλί, vetivert, βρύο βελανιδιάς, λάβδανο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου