Παρασκευή, 9 Ιανουαρίου 2015

Το κοκκαλάκι της νυχτερίδας

Όλοι μας έχουμε ακούσει την έκφραση «αυτός έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας», που χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να πούμε ότι κάποιος είναι πολύ τυχερός. Τι συμβαίνει λοιπόν με τα κόκαλα της νυχτερίδας; Ερευνά επιστημόνων αποκάλυψε ότι τα κόκαλα της δεν είναι κούφια, αλλά ολόγιομα, λεπτά και ευλύγιστα, γι’ αυτό ίσως να θεωρούνται «γουρλίδικα».

Η νυχτερίδα είναι το μοναδικό θηλαστικό που πετά. Μοιάζει με ποντίκι που έχει φτερά. Η λαϊκή παράδοση δίνει μια εξήγηση γι’ αυτό. Μας λέει ότι ήταν ένα ποντίκι που μια μέρα μπήκε στην εκκλησία και βρήκε χάμω ένα κομμάτι αντίδωρο, το οποίο από ευλάβεια δεν έφαγε αλλά το πήρε από εκεί και το φύλαξε σαν φυλαχτό πολύτιμο. Ο Θεός για να το ανταμείψει του έδωσε φτερά να πετά στον ουρανό.

Γι αυτό και λένε ότι όποιος έχει το κοκκαλάκι της νυχτερίδας είναι ευλογημένος, έχει τύχη σε όλους τους τομείς αλλά και μεγάλη προστασία από οτιδήποτε αρνητικό.

Στην παράδοση βρίσκουμε διάφορους τρόπους σχετικά με το πως πρέπει να πιάσουμε τη νυχτερίδα και να βρούμε το τυχερό κοκκαλάκι της.
Η νυχτερίδα πρέπει να είναι ζωντανή όταν την πιάσει κάποιος, και να την σκοτώσει με πνιγμό, περνώντας στο λαιμό της μια χρυσή βέρα. Λένε ότι πρέπει να πεθάνει γρήγορα και να μην υποφέρει πολύ, αλλιώς το κακό θα πέσει πάνω σου. Έπειτα αφήναν τη νυχτερίδα για μέρες στον ήλιο για να ξεραθεί και να μείνουν τα κόκκαλά της. Σε μια λεκάνη με νερό πηγής ή από ποτάμι, έριχναν όλα τα το κόκκαλα που βρίσκονται ανάμεσα στα φτερά της και αυτό που θα επιπλεύσει έλεγαν ότι είναι το τυχερό. Έπειτα έπρεπε να περάσουν το κοκκαλάκι από 40 κύματα, και μετά να λειτουργηθεί στην Εκκλησία για 40 μέρες (το κρύβανε σε ένα σημείο και μετά από σαράντα ημέρες πηγαίναν και το παίρνανε). Μετά το άλειφαν με λάδι της τύχης και το κάπνιζαν με θυμίαμα τύχης για επιπλέον δύναμη. Τότε ήταν έτοιμο. Το έραβαν μέσα σε κόκκινο ύφασμα, μαζί με λίγη ζάχαρη για να "γλυκαίνει" την τύχη, και από τότε το φορούσαν πάνω τους. 

Άλλοι αναφέρουν πως το τυχερό κοκκαλάκι είναι αυτό που βρίσκεται στο πίσω μέρος της πλάτης και ενώνει τα δύο φτερά. Είναι πολύ μικρό, σχεδόν στρογγυλό, και μοιάζει με ανθρώπινο πρόσωπο.


Θεωρείται μεγάλη ατυχία αν κάποιος έχει το κοκκαλάκι της νυχτερίδας πάνω του και για κάποιο λόγο το χάσει. 


Μια αιγυπτιακή παράδοση λέει πως πρέπει να έχει κανείς ολόκληρη τη νυχτερίδα, βαλσαμωμένη, μέσα στο σπίτι του, και συγκεκριμένα πίσω από κάποιο κάδρο. Αυτό θεωρείται ότι φέρνει μεγάλη τύχη στο σπίτι και στους ενοίκους του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου