Κυριακή, 19 Ιουνίου 2016

Αμάραντος

Πλανητική αντιστοιχία: Κρόνος
Γένος: θηλυκό
Θεότητες: Άρτεμις και Δήμητρα
Άλλες ονομασίες: αγαποβότανο, αγαπόχορτο, βοτάνι της Παναγιάς

Ονομάστηκε αμάραντος (εκείνος που δεν μαραίνεται) επειδή τα άνθη του διατηρούν το σχήμα και το χρώμα τους αφού αποξηρανθούν,
Μαγικές χρήσεις: θεραπεία, προστασία, αορατότητα, επούλωση μιας ραγισμένης καρδιάς.Η μαγική ιστορία του αμάραντου έχει τις ρίζες της βαθιά μέσα στο χρόνο. Χρησιμοποιούταν στα αρχαία ξόρκια της κεντρικής και της Νότιας Αμερικής σαν προσφορά. Οι Αζτέκοι τον θεωρούσαν ως τον ιερότερο καρπό της γης, πιο ιερό ακόμα και από το καλαμπόκι. Ινδιάνικοι μύθοι αναφέρουν ότι τα άνθη του αμάραντου προέρχονται από τον Κάτω Κόσμο. Στεφάνια φτιαγμένα από αμάραντο θεωρείται πως έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Το φυτό επίσης λέγεται πως βοηθάει τις ψυχές των νεκρών να περάσουν με ασφάλεια στην άλλη πλευρά (ψυχοπομπός). 

Για να είσαι σίγουρος ότι δεν θα χτυπηθείς ποτέ από σφαίρα (σύμφωνα με τις Ιταλικές παραδόσεις), ξερίζωσε ένα ολόκληρο Αμάραντο (μαζί και την ρίζα), κατά προτίμηση μια Παρασκευή με πανσέληνο. Άσε μια προσφορά στο σημείο που το ξερίζωσες το φυτό, έπειτα δίπλωσε τη ρίζα και τα φύλλα σε ένα λευκό ύφασμα. Φόρεσέ το στο στήθος σου και θα είσαι «αλεξίσφαιρος». 


Τα αποξηραμένα άνθη του τα χρησιμοποιούσαν για να καλέσουν τους νεκρούς, αλλά και για να «θεραπεύσουν τα συναισθηματικά πάθη» όπως μια ραγισμένη καρδιά. 


Ένα στεφάνι από Αμάραντο προσφέρει αορατότητα.


Στη μαγεία χρησιμοποιείται σαν υλικό ή υποκατάστατο σε ξόρκια και συνταγές που σχετίζονται με τα ζητήματα του Κρόνου (τελειώματα, εξορκισμοί, μακροζωία, προστασία, εξαγνισμός και οράματα).
2 σχόλια:

  1. Με το όνομα σάλβια υπάρχουν παραπάνω από ένα φυτά... υπάρχει η Salvia officinalis που είναι το φασκόμηλο, και η Salvia Divinorum... αυτά είναι επίσημες ονομασίες της βοτανολογίας, εξαρτάται σε ποιο είδος σάλβια αναφέρεσαι... Δεν το γνωρίζω ακριβώς, αλλά ας μην μπερδευόμαστε, αρκεί να το αναζητήσεις ως αμάραντο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή