Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016

Τα είδη της τράπουλας

Οι τράπουλες χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τις συμβολικές και τις μαντικές (ή αλλιώς oracle cards).

Οι συμβολικές τράπουλες έχουν συγκεκριμένες, απλές απεικονίσεις, που συμβολίζουν ακριβώς αυτό που δείχνουν. Τέτοιες είναι η απλή τράπουλα, η Σφίγγα και η Hal.G. 

Για παράδειγμα, η πρώτη κάρτα της Σφίγγας:

Συμβολίζει έναν νεαρό σκουρόχρωμο άντρα, και τίποτε άλλο.
Από μόνο του το χαρτί δεν μου δείχνει ποιος μπορεί να είναι, τι ρόλο θα παίξει, τι σκέφτεται ή τι πρόκειται να κάνει.  Πρέπει να εξετάσω τα διπλανά χαρτιά για να πάρω πληροφορίες.

Οι συμβολικές τράπουλες χρειάζονται απλώματα με πολλά φύλλα μαζί για να λειτουργήσουν καλύτερα. Το ένα χαρτί συμπληρώνει την έννοια του άλλου. Για αυτό κάνουμε το άπλωμα 3χ9 (3 σειρές από 9 χαρτιά η καθεμία, με την κεντρική φιγούρα) και το ξεκαθάρισμα.

Οι μαντικές κάρτες (oracle, από τη λατινική λέξη Oraculum = μαντείο) περιέχουν απεικονίσεις που παραπέμπουν σε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, ανάλογα την ερώτηση.

Για παράδειγμα, το 6 πεντάκτινο της Ταρώ:

Απεικονίζει έναν πλούσιο άντρα που δίνει χρήματα στους φτωχούς, και αυτό έχει παραπάνω από μία έννοιες.
Σε μια ερώτηση αν θα εγκριθεί το δάνειό μου, σημαίνει ναι.
Αν ρωτάω τι αισθάνεται ο σύντροφός μου για μένα, δείχνει ότι είναι υποστηρικτικός και θέλει να μου προσφέρει πράγματα.
Σε ερώτηση για το αν θα βρω δουλειά σημαίνει ναι, και μάλιστα ο εργοδότης μου θα εκτιμήσει την εργατικότητά μου με κάποια επιπλέον χρήματα.
Θα κερδίσω το δικαστήριο; Ναι, γιατί ο άντρας της εικόνας κρατάει μια ζυγαριά. Ένα νομικό θέμα θα είναι προς όφελός μου.

Με τις μαντικές τράπουλες μπορώ να κάνω one-card spread, δηλαδή μία και μόνο κάρτα μπορεί να μου δώσει την απάντηση. Κάτι που δε γίνεται με τις συμβολικές, εκεί πρέπει να κάνω όλο το άνοιγμα με συγκεκριμένη ερώτηση.

Ενδιάμεση κατηγορία αποτελούν οι Τσιγγάνικες τράπουλες, μερικά παραδείγματα:

Zigeuner Waarzegkaarten (γερμανική τσιγγάνικη τράπουλα) La Vera Sibilla Italiana (ιταλική)Sibilla della Zingara (και πάλι ιταλική)
Ιστορικά δεν γνωρίζω κατά πόσο ακριβώς σχετίζονται με τους τσιγγάνους, αλλά έχει επικρατήσει η ονομασία Gypsy Cards.

Το εύρος της ερμηνείας των απεικονίσεων δεν είναι τόσο περιορισμένο όσο στις συμβολικές, δεν φτάνει όμως και την πολυπλοκότητα των Oracle. Για αυτό υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι κατάστρωσης όπως 3 κάρτες στη σειρά, 5 κάρτες στη σειρά, 3χ3 και άλλα. 

Το σημείο που θέλω να καταλήξω είναι ότι κάθε τράπουλα, αναλόγως την πολυπλοκότητά της, έχει συγκεκριμένους τύπους ριξίματος. Μόνο τότε μπορεί να εκδηλώσει το δυναμικό της, και ο χαρτομάντης να κάνει μια ακριβή πρόβλεψη χωρίς να χαθεί στη μετάφραση.
Είπαμε πως η τράπουλα είναι ένα εργαλείο, και κάθε εργαλείο έχει συγκεκριμένη χρήση. Με ένα μαχαίρι μπορείς να καθαρίσεις πατάτες για να φτιάξεις πουρέ αλλά δεν μπορείς να τον φας με αυτό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου